Teatr Miejski im. Witolda Gombrowicza w Gdyni
Logo Teatru Miejskiego w Gdyni

Dariusz Majchrzak

Dariusz Majchrzak (ur.14.05.1973 roku w Częstochowie)

Absolwent PWST Wydziału Aktorskiego we Wrocławiu oraz absolwent Warsztatów Dramatu Amerykańskiego prowadzonych przez prof. Jarosława Strzemienia z Central Connecticut State Uniwersity (Departament of Theatre) PWST we Wrocławiu 1999r.

Role teatralne:

• 2011r. – „Mayday” Ray Cooney, reż. Edward Żentara,
rola : John Smith – taksówkarz, Nowy Teatr w Słupsku

• 2010r. – „ Romanca” Jacek Chmielnik, reż. Zbigniew Kułagowski,
rola Trzeciego, Teatr im. L. Solskiego w Tarnowie

• 2009r. – „Fotografie” według Janusza Andermana adaptacja i reż Paweł Kamza, role : Kwiatek- współwłaściciel zakładu pogrzebowego, Śpiewak z Łomży, Poseł, Prokurator, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

Wyróżnienie dla reżysera Pawła Kamzy i zespołu aktorskiego
”Za stworzenie oryginalnego świata scenicznego” na Czwartym Festiwalu Polskich Sztuk Współczesnych R@Port w Gdyni

• 2009r. – „Cyrano de Bergerac” Edmund Rostand, reż. Leszek Bzdyl i Krzysztof Kopka rola Ragueneau- restauratora i wielbiciela poezji, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2008r. – „Marat Sade” Peter Weiss, reż. Lech Raczak, rola Pielęgniarza, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2008r.- „Sami” tekst i reż. Katarzyna Dworak i Paweł Wolak, rola Księdza, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

Grand Prix Siódmego Ogólnopolskiego Festiwalu Komedii TALIA w Tarnowie

• 2007r. - „Łemko” Robert Urbański, reż Jacek Głomb, rola Zdzisława męża Ewy, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

•• 2007r. - „Hamlet, książę Danii” William Szekspir, inscenizacja Jacek Głomb, reż. Krzysztof Kopka, role: Marcellu, Oficer, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2007r. - „Plac Wolności” adaptacja i reż. Lech Raczak, role: Cyrkowiec, Oficer, płk Krzyżaniak, Reporter, Lekarz, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy


• 2007r. - „Dziady” Adam Mickiewicz, reż. Lech Raczak, role: Kruk, Gustaw, Tomasz, Konrad, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

Nominacja do Nagrody Marszalka Województwa Dolnośląskiego w kategorii „Najlepszy Spektakl Roku 2007”

• 2006r. - „Mizantrop” Molier, reż. Anna Wieczur-Bluszcz, rola Oronta, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2006r. - „Operacja Dunaj” Robert Urbański, reż. Jacek Głomb, rola Major Grążel, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2006r. - „Porucznik z Inishmore” Martin McDonagh, reż. Anna Wieczur-Bluszcz, rola Christy, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

• 2006r. - „Bracia K” Fiodor Dostojewski, adaptacja i reż. Andrzej Bubień, rola Aloszy, Teatr Miejski w Gdyni

• 2006r. - „Osobisty Jezus” Przemysław Wojcieszek, reż. Przemysław Wojcieszek, rola Księdza, Teatr Modrzejewskiej w Legnicy

Nagroda Marszalka Województwa Zachodniopomorskiego dla zespolu aktorskiego spektaklu na 42. Festiwalu „Kontrapunkt” w Szczecinie

Druga Nagroda na Festiwalu R@Port w Gdyni

Główna Nagroda na 13. Ogólnopolskim Konkursie na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej

• 2006r. - „Zorba” adaptacja i reż. Jan Szurmiej, rola Pavlis syna Burmistrza, Teatr Miejski Scena Letnia w Gdyni

Nagroda Publiczności dla na najlepszego aktora XV edycji Sceny Letniej Teatru Miejskiego w Gdyni

• 2006r. - „Termopile polskie” Tadeusz Miciński, reż. Andrzej Maria Marczewski, rola syna Księcia Poniatowskiego, Teatr Nowy w Łodzi

• 2004r. - „Mistrz i Małgorzata” Michał Bułhakow, reż. Andrzej Maria Marczewski, rola Korowiowa, Teatr Nowy w Łodzi

• 2004r. - „Montserrat“ Emanuel Roblẻs, reż. Grzegorz Królikiewicz, rola tytułowa Montserrat, Teatr Nowy w Łodzi

• 2004r. - „Dożywocie” Aleksander Fredro, reż. Szczepan Szczykno, rola Leona Birbanckiego, Teatr Nowy w Łodzi

• 2004r. - „Zmartwychwstałe wiersze” reż. Marian Glinkowski, rola Zbigniewa Dominika, Teatr Nowy w Łodzi

• 2003r. - „Piękna Lucyna” Marian Hemar, reż. Eugeniusz Korin, rola Złotej Młodzieży, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2003r. - „Szatan z siódmej klasy” Kornel Makuszyński, reż. Józef Skwark, rola Tomasza Kaczanowskiego, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2002r. - „Zemsta” Aleksander Fredro, reż. Marcin Sławiński, role: Mularza i Szlachcica, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2002r. - „Pół żartem pół sercem” Ken Ludwig, reż. Marcin Sławiński, rola Bobyego, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2001r. - „Balladyna” Juliusz Słowacki, reż. Wojciech Adamczyk, rola Skierki, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2001r. - „Ania z Zielonego Wzgórza” Lucy Maud Montgomery, reż. Maciej Korwin, rola Gilberta, Teatr Powszechny w Łodzi

• 2001r. - „Ferdydurke” Witold Gombrowicz, reż. Waldemar Śmigasiewicz, role: Hopka i Chłopa, Teatr Powszechny w Łodzi

Nagroda publiczności na Ogólnopolskich Konfrontacjach Teatralnych „Klasyka Polska” w Opolu

• 2001r. - „Bodajbo” Koncert PPA we Wrocławiu, reż Jan Szurmiej, rola Gangstera z Odessy, Teatr Impart we Wrocławiu
• 2000r. - „Przygody Hucka Finna - czyli o czym dziś napisałby Mark Twain” Roman Kołakowski, reż. Jan Szurmiej, role: Tomek Sawyer, Robotnik, Wojownik Voodoo, Niewolnik, Shepherdson, Teatr Polski we Wrocławiu

• 2000r. - „Bal Manekinów” Bruno Jasiński, reż. Teresa Sawicka, rola Arnoux - fabrykanta aut, Teatr PWST we Wrocławiu

• 1999r. - „Czwarta Siostra” Janusz Głowacki, reż. Agnieszka Glińska, rola tytułowa – Kola, Sonia Oniszczenko, Teatr Polski we Wrocławiu,

Grand Prix na Festiwalu Dramaturgii Współczesnej „Rzeczywistość Przedstawiona” w Zabrzu

• 1999r. - „Ballady Morderców” Nick Cave, reż. Jerzy Bielunas, Teatr Polski we Wrocławiu

Filmografia:

• 2011 - KAMFORA Obsada aktorska (Cygan Łajosz), reż. Filip Marczewski
• 2011 - KI Obsada aktorska (Jarek), reż. Leszek Dawid
• 2010 - SEKRETY I KŁAMSTWA (50) w OJCIEC MATEUSZ Obsada aktorska (fotograf Jacek Czubik)
• 2009 – NIE TEN CZLOWIEK Obsada aktorska(Jasiu-pracownik rzucający nozami w szefa)
• 2009 - OPERACJA DUNAJ Obsada aktorska, reż. Jacek Głomb
• 2007 - W STEPIE SZEROKIM Obsada aktorska ("Młody" prawie jak Vincent), reż. Abelard Giza
• 2007 - SEX FM Obsada aktorska (ekolog Adam; odcinek 5_3)
• 2006 - POLESKA 16 (50) w KRYMINALNI Obsada aktorska (Karol Lichoń),
• 2006 - KREW BULTERIERA (71) w FALA ZBRODNI Obsada aktorska,
• 2005 - SZALEŃCY Obsada aktorska (Drugi), reż. Paweł Wendorff
Nagroda publiczności oraz nagroda za najlepszy scenariusz na Pumelo International Film Festiwal w Bombaju w Indiach
• 2005 - POWRÓT (226) w NA DOBRE I NA ZŁE Obsada aktorska (Maciek Janiszewski),
• 2005 - 339 w M JAK MIŁOŚĆ Obsada aktorska (pacjent w przychodni Kotowicza),
• 2005 - DZIEŃ ZAPŁATY (33) w BULIONERZY Obsada aktorska (reżyser reklamówki),
• 2004 - W DÓŁ KOLOROWYM WZGÓRZEM Obsada aktorska (Rysiek), reż. Przemysław Wojcieszek
2004 – Przemysław Wojcieszek Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych)-nagroda za reżyserię
2005 - Dariusz Majchrzak Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") nagroda w kategorii: ”Największe odkrycie festiwalu"
2006 - Jolanta Dylewska Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsze zdjęcia; za rok2005
• 2004 -2010 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (2004 - 2010; serial tv) Obsada aktorska (Ben, biologiczny ojciec Tomka, syna Kingi Żukowskiej)
• 2004 - PARK TYSIĄCA WESTCHNIEŃ Obsada aktorska (Artysta Rzeźby), reż. Ryszard Nyczka
• 2004 - TERROR NA ŻYWO (15), AQUAPOLIS (23) w FALA ZBRODNI Obsada aktorska (Sabaczkin),
• 2002-2010 - SAMO ŻYCIE Obsada aktorska (2 role: sprzedawca w sklepie muzycznym, w którym Donata Leszczyńska kupowała wiolonczelę (odcinek: 533); "Mors", człowiek "Rocky'ego", gangstera kontrolującego stołeczny rynek prostytutek (odcinek: 1407, 1411-1413)),
• 2002 - PO Obsada aktorska (gangster), reż. Michał Siegoczyński
• 2001 - JUTRO BĘDZIE NIEBO Obsada aktorska (sprzedawca), reż. Jarosław Marszewski
• 2000 - CIEMNA RANDKA (38) w ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH Obsada aktorska (prezenter),
• 2000 - NIE MA ZMIŁUJ Obsada aktorska (handlowiec), reż. Waldemar Krzystek
• 1999 - O RETY, MOJA BABCIA MA CHŁOPAKA Obsada aktorska (on), reż. Witold Świętnicki
2001 - Witold Świętnicki Atlantic City (FF)-nagroda dla najlepszej komedii zagranicznej
• 1997-2010 - KLAN Obsada aktorska (Adam Lisiecki, asystent redaktora Jana Kłosińskiego, dziennikarza publicznego radia "Trojka”)


Teatr TV:
2000 - MIŁOŚĆ NA MADAGASKARZE Obsada aktorska (Boy Hotelowy),


Krótki metraż:

• 2004 - TAJEMNICA KWIATU PAPROCI Obsada aktorska (złodziej Zerówka), Film fabularno-animowany
• 2004 - DEBIUT Obsada aktorska (główna rola męska - On)


Role w naszym teatrze

Alosza„BRACIA K.”
Pavlis, syn Burmistrza„ZORBA”
Zdjęcie - Dariusz Majchrzak